Tips & Advies

Veel gestelde vragen

Tips & Advies

Als u rozen bij ons heeft aangeschaft dan wilt u deze natuurlijk graag ook goed onderhouden.

In onderstaande tips & advies kunt u per seizoen terugvinden wat u het beste kunt doen om uw rozen in goede conditie te houden zodat u voor jaren van deze prachtige rozen kunt genieten.

Mocht u onverhoopt toch ergens tegenaan lopen neem dan contact met ons op. Wij zullen u dan graag van advies voorzien.

 • Voorjaarssnoei
 • Net voor de zomer
 • Zomer
 • Net voor de winter
 • Winter
 • Nog wat rozentips...

Deze periode is een goed moment om uw rozen te gaan snoeien; de voorjaarssnoei; de belangrijkste snoei van het jaar! (dus geen zomersnoei). Het ziet er niet naar uit dat het overdag nog gaat vriezen, mocht dit wel nog het geval worden, wacht u nog even.

Waarom snoeien?

Snoeien helpt te voorkomen dat uw rozenstruiken tot in de lucht groeien waardoor u ze niet meer kunt zien bloeien. Ook worden de rozen door het snoeien verjongd; de groei en bloei blijven zo optimaal.
Met onderstaande richtlijnen richten we ons op uw (1-4 jaar oud) rozen (Theehybrides uit de Collectie Verschuren® plus stamrozen) en niet op oudere rozen die veel hout hebben. Tips hierover krijgt u wanneer uw rozen wat ouder zijn.
Nog even: met een “oog” bedoelen we een vers groen puntje wat uit de stam verschijnt; het begin van een nieuwe tak.

Voordat u begint.

Voordat u begint, moet u de eventueel aangeaarde grond weer gladstrijken en schoon (gelijk met de rest van de grond). De oculatieplek (verdikking net boven de wortel; het “hart van de plant”) komt nu wel net boven de grond uit. Dit is prettig straks omdat straks uw roos heel kort wordt na het snoeien; u moet hem wel kunnen blijven zien, anders trapt u er misschien op. Bovendien is dit ECHT belangrijk, anders kan de roos gaan “stikken”.
Maak gebruik van een scherpe en schone snoeischaar die aan 2 zijdes snijdt; wanneer de “wond” mooi glad is, kunnen er minder vlug ziektes binnendringen. Gerafelde snoeiwonden zorgen voor infecties.
Maak uw snoeischaar schoon en scherp met een draaiend mechanisme met een fijn schuurpapiertje en wat olie. Desinfecteren met wat spiritus of alcohol.

Algemene Snoeiregels:
 • Alle rozen moeten in het eerste voorjaar gesnoeid worden. Met uitzondering van de jongere klimrozen;

 • Klimrozen: deze kunt u het best echt beginnen te snoeien als ze twee tot drie jaar oud zijn. Nu alleen maar de dunne takjes wegsnoeien. Bij de klimrozen snoeit u van de dikke takken alleen een klein stukje af, zodat de wond netjes is. Ramblers (boomklimmers met zeer lange takken) behoeven nauwelijks snoei. Ook hier alleen de wat dunnere takjes wegknippen.
  De uiteindelijke hoogte van een klimroos”dit wordt niet in 1 seizoen bereikt, dus nog even geduld a.u.b;
  Kleine uitleg:
  Klimrozen hebben takken waaraan de bloemen komen Deze takken worden vrijwel niet langer. Ook maakt de roos, lange nieuwe takken, die nog niet bloeien, maar wel het jaar er op.
  Deze nieuwe takken zijn langer dan de oude met bloemen. Dit proces gaat zo door, totdat de roos zijn max. hoogte heeft bereikt. Het groeien van een klimroos heeft dus te maken met de nieuwe takken. Een pas geplante roos, maakt nog amper nieuwe takken, terwijl een roos die al 5 jaar oud is, al zijn max. hoogte heeft bereikt en dus het snelste groeit.
  Een klimroos die uiteindelijk 10 meter kan worden, zal harder groeien dan een roos die uiteindelijk 2 meter hoog gaat groeien.

 • Wanneer u te vroeg snoeit, dan kunnen jonge uitlopers door nachtvorst bevriezen.

 • Voordat u gaat snoeien: verwijder eerst de beschadigde en dode takken en knip al het hout en/of dode materiaal eruit. Haal ook de takken weg die andere takken kruisen (kruisende takken beschadigen elkaar met wind).

 • Bij uw nieuwe rozen (niet-klimrozen): verwijder de dunne takjes. De overige takken (drie tot vier/vijf) insnoeien tot de takjes vrij kort zijn; ca. 5-6-7 cm (gemeten vanaf het oculatiepunt). Houdt u wel in de gaten dat u de juiste afstand tot het laatste oog niet te kort of te lang neemt (zie afbeelding). Het bovenste/hoogste oog moet bij voorkeur naar buiten zijn gericht (voor mooiere bloeivorm). ALTIJD SNOEIEN BOVEN EEN OOG (tenzij u de tak weg wilt hebben).

 • Wilde takken:
  De “wilde roos” (de onderstam, dus waarop uw roos is geoculeerd) blijft de behoefte houden om ook te groeien; dit noemen wij het “wild”.
  Deze takken willen wij natuurlijk niet hebben. Alle takken die onder het oculatiepunt beginnen te groeien, zijn wilde takken; ze zijn dun en groeien snel en zijn wat bleker van kleur. Deze kunt u het gehele seizoen altijd wegknippen en liefst zo laag mogelijk.

 • De meeste ogen zitten rondom de oculatie-plek (verdikking net boven de wortel); dus ook weer belangrijk om hier niet te kort te snoeien. Vanuit die verdikking komen er vaak ook nog nieuwe takken; deze kunnen waardevol zijn.

 • Probeer om drie tot vijf dikke takken te behouden in de roos. Dit moet voldoende zijn. Dunnere takken altijd wegknippen. Dunnere takken kunnen korter gesnoeid worden dan dikke takken.

 • Indien u te hoog snoeit: bevordert dit de afsterving van takken.

 • Indien u te laag snoeit: beschadigt u de knop.

 • Een snede die afloopt naar de knop toe, zorgt dat deze eerder gaat rotten (zie de linkerfoto in de afbeelding hoe het juist is.)
  Bemesting:
 • Indien u vorig jaar de rozen heeft geplant en de grond goed had voorbereid met meststoffen, hoeft u nu geen actie te ondernemen.

 • Is dit niet het geval, dan is dit hét moment om te gaan bemesten. Na de eerste bloei deze zomer, kunt u eventueel nog een keer herbemesten, maar daarna niet meer; planten krijgen door de mest een groeispurt en worden daardoor kruidachtig. We willen niet dat de rozen kruidachtig zijn en dan een vorst tegemoet treden; hierdoor vriezen ze dood. Als een roos verhard is (dus niet kruidachtig), biedt de roos veel meer weerstand tegen de vorst. Dus: niet laat in het seizoen bijmesten.

  Wat raden wij aan:

  a) Onze voorkeur heeft overjarige stalmest (liefst paarden- en anders koeienmest). U spit wat mest onder de bovenlaag van uw rozen. Niet te diep, want we willen de wortels niet beschadigen. Dit soort mest zorgt voor een goede structuur van de grond en gestage afgifte van de voedzame meststoffen én dus milieuvriendelijk.

  b) In tweede instantie raden wij aan: DCM Organische Meststof voor Rozen& Bloemen. Dit is een evenwichtige rozenvoeding met een lange werking. Maar nog beter: de voedingsstoffen in deze meststof spoelen nagenoeg NIET uit, hierdoor wordt het milieu niet belast (in tegenstelling tot kunstmest(!)) en kan bovendien een lange werking van minstens 100 dagen worden gegarandeerd. Dit product is te koop bij winkels zoals de Boerenbond en Welkoop.

  Veel succes en plezier met uw rozen!

Voor de komende tijd: algemeen: de nachten zijn kouder dan overdag. Extra opletten dus dat de rozen zo min mogelijk “nat”de nacht in gaan.

Water

Deze spreekt voor zich: voldoende water geven! Dat wil vooral zeggen: niet laten uitdrogen! “Te is nooit goed” en dus ook niet té veel water.
Water geven: Dit bij voorkeur in de ochtend en bij de voet van de plant. En als het ook even kan: geen ijskoud grondwater, maar liever hemelwater.
Bovenstaande houdt in dat de rozen zo min mogelijk vochtig een (koude) nacht ingaan. En dit is belangrijk ter vermindering van schimmelvorming.

Uitgebloeide rozenknoppen / zomersnoei (tot ca. half augustus).

Rozenknoppen die uitgebloeid zijn of bijna uitgebloeid zijn: verwijderen; dit bevordert de herbloei van de rozen enorm! U kunt de knoppen er gewoon uitknippen.

Zomersnoei:

Waarom? Ter bevordering van de herbloei; wanneer namelijk de bloeitakken die helemaal uitgebloeid zijn (er dus ook geen knoppen meer aanzitten) blijven staan gaat al het voedsel naar de zaadvorming in de rozenbottels en dit gaat ten koste van de bloei. Indien op de tak –waar de rozen zijn uitgebloeid- geen nieuwe knoppen zitten, moet u de hele tak er af knippen tot een bepaalde hoogte. Dit is de zgn. zomersnoei:
vanaf de bovenkant gezien, zoekt u de eerste tak waar zich vijf groene blaadjes bevinden (ja…de zogenaamde vijftak). Net hierboven (ca. 0,5 cm.) knipt u de tak af.

Mocht u (maar dit komt niet vaak voor) geen tak met vijf blaadjes vinden, dan houdt u ongeveer aan dat u 1/3 van de tak* wegknipt en het liefst net boven een punt (oksel) waar zich een nieuwe tak gaat vormen/aan het vormen is.
*1/3 van de tak geldt uiteraard niet voor klimrozen.

Schimmelziektes

Dit komt bij onze rozen in mindere mate voor. Mocht er toch ergens iets ontstaan:

 • De plek waar de roos geplant is, is ook van grote invloed; dus wij hopen dat u onze adviezen heeft opgevolgd (minimaal 5-6 zonuren, goede doorluchting, niet te beschut).
 • Ziek blad direct weghalen en in kliko.
 • Onderbeplanting om de roos kan ook preventief werken bij sommige schimmelziektes; de “opspattende bacterie” heeft zo minder kans.
 • Ook de de eerste tip in deze mail is belangrijk om deze op te volgen om schimmels zo min mogelijk kans te geven.
 • Gezonde rozen zijn minder schimmelgevoelig; zorg daarom voor een goede conditie; dus ook voldoende meststoffen; volg onze adviezen die wij telkens geven goed op. (als het goed is hebben de rozen nu dus voldoende meststoffen). Als een roos te slap is door te weinig water. wordt deze ook veel gevoeliger voor schimmels.
 • Mocht bovenstaande niet effectief zijn, neem dan contact op met ons (liefst per e-mail en vergezeld van een foto (van de roos 😊).
 • Krullend blad in uw rozen komt vaker voor in deze periode;


Dit komt vaker voor wanneer de rozen bij bomen staan, blijkt. En deze plaag verdwijnt eigenlijk altijd vanzelf weer. De oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid de rozenbladwesp. Vaak vindt u in het gekrulde blad de larve. De wesp spuit een product bij de bladnerf, wat de krulling veroorzaakt. De krulling krijgt u niet weg. Wij adviseren: het gekrulde blad weg te halen en weg te gooien als er weinig aantasting is. Niet te blad veel weghalen, want de roos heeft ook zijn groene blad nodig voor de fotosynthese. Meestal is de schade aan de roos zelf verwaarloosbaar.
Chemische bestrijding heeft niet veel nut en raden wij (zoals wij 999 van de 1000 keer doen…) dus af. Dus: gewoon negeren; het probleem lost zich meestal zelf op (die natuur regelt dat dan toch weer mooi).

Luizen

Luizen: wij adviseren juist de luizen te laten zitten, mits dit een enkele luis is. Anders komen de lieveheersbeestjes nooit en die willen we juist gaan lokken om alle luizen op te eten. (een biotoop ontwikkelen).
Mocht er toch te veel overlast ontstaan, dan raden wij u aan herhaaldelijk de rozen nat te maken met koud water, herhaaldelijk. Hier houden de luizen niet van. let wel: zorg dat de rozen natuurlijk niet te nat worden; de grond moet kunnen opdrogen. En water geven: in de ochtend.
Mocht dit niet helpen, dan is een effectief mengsel tegen luizen: een mengsel van 1 liter water, 1 eetlepel spiritus en 1 theelepel groene zeep. Spuit dit wanneer er te veel luizen komen. Herhaal zo nodig. Let op: spuit dit mengsel niet bij zonnig weer; hierdoor brengt u de roos schade toe!

Luizenpotje:

U kunt een aardewerk bloempotje op zijn kop op een houten stokje (10 cm) zetten.. In het bloempotje wat stro proppen. Oorwormen vinden dit een lekker plekje dan om in te wonen. ’s Nachts komen ze uit hun potje om luizen te eten. Zet het potje zo dicht mogelijk boven de grond.

Overig:

En voor de zekerheid: we hebben het al eerder, maar het is écht belangrijk dat de verdikking (het oculatiepunt) net boven de grond uitsteekt; u moet dus wat grond wegkrabben (en straks in de winter weer aanaarden; maar hierover mailen wij te zijner tijd weer)

Note: bij stamrozen zit het oculatiepunt bovenin de kroon; niet onder bij de grond.

Veel plezier van uw rozen en een fijne zomer gewenst!

Voor de komende tijd: algemeen: de nachten zijn koud. Extra opletten dus dat de rozen zo min mogelijk “nat” de nacht in gaan.

Water

Deze spreekt voor zich: voldoende water geven! Dat wil vooral zeggen: niet laten uitdrogen! “Te is nooit goed” en dus ook niet té veel water.
Water geven: Dit bij voorkeur in de ochtend en bij de voet van de plant. En als het ook even kan: geen ijskoud grondwater, maar liever hemelwater.
Bovenstaande houdt in dat de rozen zo min mogelijk vochtig een (koude) nacht ingaan. En dit is belangrijk ter vermindering van schimmelvorming.

Uitgebloeide rozenknoppen / zomersnoei (tot ca. half augustus)

Rozenknoppen die uitgebloeid zijn of bijna uitgebloeid zijn: verwijderen; dit bevordert de herbloei van de rozen enorm! U kunt de knoppen er gewoon uitknippen.

Zomersnoei:

Waarom? Ter bevordering van de herbloei; wanneer namelijk de bloeitakken die helemaal uitgebloeid zijn (er dus ook geen knoppen meer aanzitten) blijven staan gaat al het voedsel naar de zaadvorming in de rozenbottels en dit gaat ten koste van de bloei. Indien op de tak –waar de rozen zijn uitgebloeid- geen nieuwe knoppen zitten, moet u de hele tak er af knippen tot een bepaalde hoogte. Dit is de zgn. zomersnoei:
vanaf de bovenkant gezien, zoekt u de eerste tak waar zich vijf groene blaadjes bevinden (ja…de zogenaamde vijftak). Net hierboven (ca. 0,5 cm.) knipt u de tak af.
Mocht u (maar dit komt niet vaak voor) geen tak met vijf blaadjes vinden, dan houdt u ongeveer aan dat u 1/3 van de tak* wegknipt en het liefst net boven een punt (oksel) waar zich een nieuwe tak gaat vormen/aan het vormen is.
*1/3 van de tak geldt uiteraard niet voor klimrozen.

Schimmelziektes

Dit komt bij onze rozen in mindere mate voor. Mocht er toch ergens iets ontstaan:

 • De plek waar de roos geplant is, is ook van grote invloed; dus wij hopen dat u onze adviezen heeft opgevolgd (minimaal 5-6 zonuren, goede doorluchting, niet te beschut).
 • Ziek blad direct weghalen en in kliko.
 • Onderbeplanting om de roos kan ook preventief werken bij sommige schimmelziektes; de “opspattende bacterie” heeft zo minder kans.
 • Ook de de eerste tip in dit bericht is belangrijk om deze op te volgen om schimmels zo min mogelijk kans te geven.
 • Gezonde rozen zijn minder schimmelgevoelig; zorg daarom voor een goede conditie; dus ook voldoende meststoffen; volg onze adviezen die wij telkens geven goed op. (als het goed is hebben de rozen nu dus voldoende meststoffen). Als een roos te slap is door te weinig water. wordt deze ook veel gevoeliger voor schimmels.
 • Mocht bovenstaande niet effectief zijn, neem dan contact op met ons (liefst per e-mail en vergezeld van een foto (van de roos )
*Krullend blad in uw rozen komt vaker voor in deze periode;

Dit komt vaker voor wanneer de rozen bij bomen staan, blijkt. En deze plaag verdwijnt eigenlijk altijd vanzelf weer.
De oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid de rozenbladwesp. Vaak vindt u in het gekrulde blad de larve. De wesp spuit een product bij de bladnerf, wat de krulling veroorzaakt. De krulling krijgt u niet weg.
Wij adviseren: het gekrulde blad weg te halen en weg te gooien als er weinig aantasting is. Niet te blad veel weghalen, want de roos heeft ook zijn groene blad nodig voor de fotosynthese. Meestal is de schade aan de roos zelf verwaarloosbaar.
Chemische bestrijding heeft niet veel nut en raden wij (zoals wij 999 van de 1000 keer doen…) dus af.
Dus: gewoon negeren; het probleem lost zich meestal zelf op (die natuur regelt dat dan toch weer mooi).

Luizen

Luizen: wij adviseren juist de luizen te laten zitten, mits dit een enkele luis is. Anders komen de lieveheersbeestjes nooit en die willen we juist gaan lokken om alle luizen op te eten. (een biotoop ontwikkelen).

Mocht er toch te veel overlast ontstaan, dan raden wij u aan herhaaldelijk de rozen nat te maken met koud water, herhaaldelijk. Hier houden de luizen niet van. let wel: zorg dat de rozen natuurlijk niet te nat worden; de grond moet kunnen opdrogen. En water geven: in de ochtend.
Mocht dit niet helpen, dan is een effectief mengsel tegen luizen: een mengsel van 1 liter water, 1 eetlepel spiritus en 1 theelepel groene zeep. Spuit dit wanneer er te veel luizen komen. Herhaal zo nodig. Let op: spuit dit mengsel niet bij zonnig weer; hierdoor brengt u de roos schade toe!

Luizenpotje:

U kunt een aardewerk bloempotje op zijn kop op een houten stokje (10 cm) zetten.. In het bloempotje wat stro proppen. Oorwormen vinden dit een lekker plekje dan om in te wonen. ’s Nachts komen ze uit hun potje om luizen te eten. Zet het potje zo dicht mogelijk boven de grond.

Overig:

En voor de zekerheid: we hebben het al eerder, maar het is écht belangrijk dat de verdikking (het oculatiepunt) net boven de grond uitsteekt; u moet dus wat grond wegkrabben (en straks in de winter weer aanaarden; maar hierover mailen wij te zijner tijd weer)
Note: bij stamrozen zit het oculatiepunt bovenin de kroon; niet onder bij de grond.
Veel plezier van uw rozen en een fijne zomer gewenst!

De winter laat zich nog niet echt zien; tenminste, niet in die zin dat we wintervoorbereidingen moeten gaan nemen voor de rozen.
Mocht het toch echt gaan winteren (matige vorst/behoorlijke oostenwind) dan adviseren wij u de rozen te gaan aanaarden (zie verderop in deze mailing).

Veel mensen zijn geneigd te vlug te snoeien in hun tuin, maar wat betreft de rozen raden wij dit af. Het heeft geen enkel nut om te snoeien; sterker nog: het brengt eerder schade toe.
Uitzondering hierop:
Alleen als de takken zodanig groot zijn dat ze kunnen afscheuren door de wind of kunnen afbreken door de sneeuw, dan raden wij aan om hetgeen te fors is te snoeien.

Extra aanaarden in de winter:

In onderstaande afbeelding (het oranje gedeelte) ziet u de hoeveelheid grond die ongeveer nodig is om de roos in de winter te beschermen tegen de matige en/of strenge vorst. De oculatiepunten namelijk, zijn het meest gevoelig. Deze extra bescherming kunt u na al aanbrengen, hoor. Of misschien heeft u dit al gedaan; ook goed; het is nu niet nodig, maar kan ook geen kwaad.
(Wanneer de vorst definitief weg is, haalt u deze bescherming weer weg.)

Lichte tot matige vorst is dus geen enkel probleem wanneer de plant in rust is. En zeker niet wanneer er geen harde oostenwind is.
Voor stamrozen geldt bij matige/strenge vorst: de kroon beschermen (plastic zak eromheen en onder de kroon de plastic zak samenbinden met een touwtje). Omdat er ook weer niet een kas-effect mag optreden onder het plastic, moet u het plastic er niet te lang op laten liggen; zeker niet wanneer het niet meer vriest.

Lichte vorst, maar met harde oostenwind:

Lichte vorst in combinatie met strenge oostenwind moet u beschouwen zien als matige tot strenge vorst met betrekking tot de rozen; dus de roos wil dan extra bescherming.

Bijmesten

Mocht u nog niet bijgemest hebben, dan kan dat ook nog op dit moment. Na het aanaarden kan de overjarig koe- of paardenmest verspreid tussen de rozen/”in de kuiltjes” worden gelegd. In het voorjaar, bij het af-aarden, worden de grootste brokken mest wat stukgemaakt en heel licht ondergewerkt.

Note: Wij gaan er met bovenstaande tips van uit, dat de rozen reeds in de volle grond geplant zijn.

Nog een paar weken en dan begint officieel de winter.

Eigenlijk hoeft u nu niets te doen in uw rozen, maar stel dat het toch gaat vriezen, raden wij de volgende voorbereidingen aan voor de winter:
Mocht het toch echt gaan winteren (matige vorst/behoorlijke oostenwind) dan adviseren wij u de rozen te gaan aanaarden (zie verderop in dit bericht).

Veel mensen zijn geneigd te vlug te snoeien in hun tuin, maar wat betreft de rozen raden wij dit af. Het heeft geen enkel nut om te snoeien; sterker nog: het brengt eerder schade toe.

Uitzondering hierop:

Alleen als de takken zodanig groot zijn dat ze kunnen afscheuren door de wind of kunnen afbreken door de sneeuw, dan raden wij aan om hetgeen te fors is te snoeien.

Extra aanaarden in de winter:

In onderstaande afbeelding (het oranje gedeelte) ziet u de hoeveelheid grond die ongeveer nodig is om de roos in de winter te beschermen tegen de matige en/of strenge vorst (note: geldt NIET voor stamrozen ). De oculatiepunten namelijk, zijn het meest gevoelig. Deze extra bescherming kunt u na al aanbrengen, hoor. Of misschien heeft u dit al gedaan; ook goed; het is nu niet nodig, maar kan ook geen kwaad.
(Wanneer de vorst definitief weg is, haalt u deze bescherming weer weg.)

Lichte tot matige vorst is dus geen enkel probleem wanneer de plant in rust is. En zeker niet wanneer er geen harde oostenwind is.

Voor stamrozen geldt bij matige/strenge vorst: de kroon beschermen (plastic zak eromheen en onder de kroon de plastic zak samenbinden met een touwtje; zodoende dat het hart van de plant (oculatiepunt) beschermd wordt). Omdat er ook weer niet een kas-effect mag optreden onder het plastic, moet u het plastic er niet te lang op laten liggen; zeker niet wanneer het niet meer vriest.

Lichte vorst, maar met harde oostenwind:

Lichte vorst in combinatie met strenge oostenwind moet u beschouwen zien als matige tot strenge vorst met betrekking tot de rozen; dus de roos wil dan extra bescherming.

Bijmesten

Mocht u nog niet bijgemest hebben, dan kan dat ook nog op dit moment. Na het aanaarden kan de overjarig koe- of paardenmest verspreid tussen de rozen/”in de kuiltjes” worden gelegd. In het voorjaar, bij het af-aarden, worden de grootste brokken mest wat stukgemaakt en heel licht ondergewerkt.
Note: Wij gaan er met bovenstaande tips van uit, dat de rozen reeds in de volle grond geplant zijn.

Wat is nu nog steeds van nut voor uw rozen uit de Collectie Verschuren:

 • uitgebloeide bloemen verwijderen
 • indien er niets meer bloeit op een tak of gaat bloeien: terugsnoeien tot het eerste vijfblad.
 • voldoende bewateren (!!!!)

 

Extra:
 • Vaak worden er nieuwe scheuten gevormd, vanuit de grond. Dit is een goed teken; de roos gaat zich meer vertakken en wordt forser in omvang.
 • Verwar deze takken niet met wilde takken (!), maar laat ze mooi groeien. De nieuwe scheuten zijn te herkennen aan: roodachtig (in het begin van de groeispurt) en wat puntig van groei.
 • Wilde takken moet u wél altijd verwijderen (liefst niet snoeien maar “trekken”of scheuren, zonder de rest van de plant te beschadigen). Wilde takken beginnen te groeien ONDER het oculatiepunt en zijn vaak wat lichtergroen, kleine blaadjes.


Tot zover, wij hopen dat u volop geniet van uw rozen!!

Koninklijke Kwekerijen H.A. Verschuren & Zonen voorziet in een breed assortiment rozen.

Collectie Verschuren