Over ons

Over ons

Collectie Verschuren ®

Onze collectie tuinrozen is om meerdere redenen bijzonder. Zo zijn deze rozensoorten sinds 1875 stuk voor stuk veredeld door alle generaties van de bekende Verschuren rozenkwekers uit Haps. De oudste roos van de Collectie Verschuren in ons assortiment dateert uit 1899.

H.A.Verschuren begon op latere leeftijd als rozenkweker in Haps, nadat hij als hoofd der school afscheid genomen had van het onderwijs aldaar. In 1888 schreef en publiceerde hij het 156 (!) pagina’s tellende standaardwerk ‘De Roos’; een naslagwerk vol met rozeninformatie omtrent het kweken en verzorgen van ‘De Koningin der Bloemen’. In 1902 schreef de ‘Provinciale Noordbrabantsche en ’s Hertogenbossche courant’: “Het is een lust eens rond te wandelen tusschen die akkers met rozen. Daar komt nog bij dat de kweekerij gelegen is op hoogen zandgrond, waardoor de rozen op iederen grond gemakkelijk verder willen groeien”.

Zijn passie voor het kweken van rozen was blijkbaar niet generatie-gebonden, want ook zijn zonen, kleinzonen en achter(achter)kleinzonen vonden hun weg in de rozen. De roos ‘Souvenir de H.A.Verschuren’ is daar het tastbare bewijs van, net zoals het feit dat veel door de generaties Verschuren gekweekte rozen wel een verwijzing naar de familie hebben: Nelly Verschuren, Rosa Verschuren, Dries Verschuren, Neervelt, Souvenir de Jacques Verschuren, Hens Verschuren, Maria Verschuren, Mrs. Verschuren, Verschuren’s glow, Verschuren’s Pink, Verschuren’s Liebling, Catharina Pechtold, enz.

Een familiegeschiedenis in rozennamen. En naamgeving die ook het internationale karakter en de ambities van de rozenkwekers aangeeft, want rozen uit de ‘Collectie Verschuren’ ® treft men in tuinen en rosaria op elk continent aan. Rozen waarvan sommige al meer dan honderd jaar oud zijn en nog steeds gewild en geliefd. Dat is de reden voor ons bedrijf om deze rozen met liefde te blijven kweken en te koesteren, zodat deze ook in de 21e eeuw in uw tuin of rosarium een bijzondere plek in kunnen nemen.

Op dit moment hebben we meer dan 90 verschillende soorten in onze ‘Collectie Verschuren’ ®. Deze website geeft slechts een klein gedeelte weer van ons assortiment. Uiteraard staan wij U graag te woord en voorzien wij U van informatie omtrent het kopen en verzorgen van deze rozen.

Sinds 1925Hofleverancier

Vanaf1975Koninklijk

Over ons
Over ons
Geschiedenis

Een b(l)oeiende geschiedenis

Het verhaal van de Hapse rozengeschiedenis begint in 1875. Of eigenlijk al eerder, toen onderwijzer H.A. (Hens) Verschuren uit Dreumel in 1867 in Haps startte als hoofd van de dorpsschool. Elk vrij uurtje bracht hij door in de broeikas naast het meestershuis. Daar experimenteerde Hens met het veredelen van rozen.

Eén van zijn creaties werd de “Etoile de Hollande”, een donkerrode roos. Langzaam groeide zijn hobby uit tot een eigen bedrijfje. Het kweken van rozen nam Hens zo in beslag, dat het lesgeven erbij in schoot. Toen de inspecteur van onderwijs dat constateerde, stelde hij hem voor de keus: lesgeven of kweken. Hens volgde zijn hart.

Koninklijke Hofleverancier

De Verschuren's

Het werk van Hens Verschuren is belangrijk geweest voor de rozenteelt in Nederland. Als eerste schreef hij in 1888 een boekje over het telen van rozen, getiteld ‘De Roos’. Zijn kennis en ervaring leverden hem een eretitel op: De nestor van de Nederlandse rozenteelt. In de Kasteeltuinen te Arcen prijkt zijn borstbeeld tussen de belangrijkste veredelaars ter wereld. In 1925 kreeg de kwekerij een belangrijke waardering: het predicaat Hofleverancier. En sinds 1975 mag het bedrijf zich zelfs ‘Koninklijk’ noemen.

Koninklijke Kwekerijen H.A. Verschuren & Zonen voorziet in een breed assortiment rozen.

Collectie Verschuren